Annastiina Tahkola cv

Annastiina Tahkola

Mezzosopraano Annastiina Tahkola valmistui musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemiasta Kuopion osastosta 1995 ja suoritti lauludiplomin kaksi vuotta myöhemmin. Opintojaan hän on täydentänyt musiikkipedagogin tutkinnolla Savonia-Amk:sta vuonna 2007 sekä lauluopintojaan myöhemmin mm. Peter Lindroosin johdolla sekä useilla mestarikursseilla. Tahkola on monipuolinen muusikko, hänen instrumenttejaan ovat myös piano ja huilu.

Suuren yleisön tietoisuuteen Annastiina Tahkola nousi voitettuaan ensimmäisen kansainvälisen Sibelius-laulukilpailun vuonna 2007. Hän sai samana vuonna Heinäveden kulttuuripalkinnon. Hänen laaja ohjelmistonsa ulottuukin vanhasta musiikista aina nykymusiikin kantaesityksiin saakka. Hän on esiintynyt niin kotimaassa kuin ulkomaillakin, mm. Virossa ja Italiassa lukuisilla festivaaleilla lied-resitaalein, kirkkokonsertein sekä eri kuorojen, kamariyhtyeiden ja orkesterien solistina. Tahkola on ollut solistina mm. Joensuun, Jyväskylän, Kemin, Kouvolan, Kuopion, Lappeenrannan, Oulun, Porin ja Turun Kaupunginorkesterien konserteissa sekä tehnyt runsaasti yhteistyötä myös sotilassoittokuntien kanssa, mm. Kaartin konserteissa. Tahkolan oopperadebyytti oli Suomen Kansallisoopperassa 2010 Brittenin oopperassa Albert Herring, Mrs Herringin roolissa. Hän on kysytty kirkkoteosten solisti ohjelmistossaan kaikki keskeiset oratoriot, passiot ja messut, mm. J. S. Bachin Johannes-ja Matteuspassio, H-mollimessu, Alttokantaatit, Pääsiäisoratorio, Charpentier´n Te Deum, G. F. Händelin Messias, F.Mendelssohnin Elias, Lauda Sion ja Lobgesang, W.A.Mozartin Requiem, C.Saint-Saënsin Jouluoratorio, K.Szymanowskin Stabat Mater sekä A. Vivaldin Gloria. Tahkola on tehnyt runsaasti lied-yhteistyötä mm. Pianisti Ilkka Paanasen, Kirill Kozlovskin sekä Tuula Hällströmin kanssa ohjelmistossaan mm. venäläistä, saksalaista, espanjalaista sekä suomalaista laulukirjallisuutta.

Annastiina Tahkolalta on ilmestynyt Nova Ensemblen kanssa Nova Recordsille suomalaista laulumusiikkia sisältävä äänite ”Sineä ja kultaa”. Lisäksi hän lauloi Sibeliuksen lauluja vuonna 2015 ilmestyneelle Jean Sibelius 150 – kamarimusiikkilevylle. Tahkola on toiminut hiippakuntakouluttajana, kuorojen äänenkäytönohjaajana sekä pitänyt mestarikursseja. Hän on toiminut vuodesta 2000 Sibelius-Akatemian laulutaiteen tuntiopettajana ja Savonia-Amk:n tuntiopettajana sekä siellä myös vs. laulun lehtorina vuosina 2009-2012. Tahkola toimii tällä hetkellä freelancerina. Kuluvalla kaudella häntä kuullaan mm. Jyväskylä Sinfonian solistina niin vanhan kuin nykymusiikin tulkkina sekä eri kokoonpanoin lukuisien Suomi100 – konserttien solistina.