Kokkolan Oopperakesän tiedote 28.05.2018

Tiedote

Kokkolan Oopperayhdistyksen toiminnan loppumisesta vuoden 2018 aikana. Yhdistys on tuottanut oopperafestivaalia Kokkolan Oopperakesä 2006-2018, tuottanut vierailukiertueita West Coast Kokkola Opera- nimellä Suomessa ja Ruotsissa: Helsinki Musiikkitalo 2012 Carmen/2017 L ´étoile du Nord, Helsinki Kaapelitehdas 2008 Lepakko/ 2009 Lulu, Oulunsalon Musiikkijuhlat 2009 Döbeln, Turun Musiikkijuhlat 2009 Döbeln, Tukholman Konserttitalo 2009 Döbeln, Umeå Norrlandsoperan 2009 Döbeln, Pietarsaari lastenoopperat Hästarna Kommer 2009 ja Pieni Nokipoika 2013.

Kokkolan Oopperayhdistys ry lopettaa toimintansa vuonna 2018 huipulta. Talous on kunnossa ja vuoden 2017 Suomi 100-juhlavuoden suurproduktio Giacomo Meyerbeerin L´étoile du nord saatiin menestyksellisesti toteutettua sekä Kokkolan Oopperakesä-festivaalilla Kokkolassa että marraskuussa Helsingin Musiikkitalossa. Kokkolan Oopperakesästä muotoutui Suomen arvostetuin festivaali kansainvälisesti, suurin ooppera-alan julkaisu Opernwelt nimesi Kokkolan Oopperakesän vuonna 2012 Suomen mielenkiintoisimmaksi ja tasokkaammaksi oopperatuottajaksi kansikuvan kera ja levytykset Fagerlundin ja Hofmannin oopperoista ovat saaneet laajaa kansainvälistä huomiota kritiikeissä ympäri maailman.
Kokkolan Oopperayhdistys on tilannut ja kantaesittänyt kolmen suomalaisen modernistisäveltäjän oopperaa: Sebastian Fagerlund: Döbeln 2009, Heinz-Juhani Hofmann: Ahti Karjalainen-elämä, Kekkonen ja teot 2012, Seppo Pohjola: Harrbådan Neito 2015.

Levytyksistä on palkittu : Vuoden Levy-palkinto YLE 2010 Sebastian Fagerlund: Döbeln/BIS, Emma-ehdokkuus 2016: Heinz-Juhani Hofmann:Ahti Karjalainen-elämä, Kekkonen ja teot/ALBA. TAIKE palkitsi Kokkolan Oopperayhdistyksen vuonna 2008 vuoden Kulttuuripalkinnolla innovatiivisesta ja laadukkaasta työstä.

Kokkolan Oopperan produktioissa on myös debytoinut suuri joukko uraansa aloittavia kapellimestareita, ohjaajia ja solisteja, jotka tänä päivänä luovat merkittävää uraa maailmalla, kuten Santtu-Matias Rouvali (Döbeln, Carmen, Taikahuilu), Dalia Stasevska( Hofmann:Ahti Karjalainen-elämä, kekkonen ja teot), Giancarlo Rizzi (Glanert-Vivaldi), Leea Klemola, Juho Kuosmanen, Maria Sid, Juha Mustanoja, Mati Turi, Tuuli Takala.

Sitä mukaa kuin taiteellinen maine on kasvanut ja etablointi kansainvälisestikin on saavutettu, niin Kokkolan kaupungin rahoitusosuus on pienentynyt ja rahoituksen kerääminen yksityiseltä sektorilta vaatisi tulevaisuudessa suurempaa ja siten myös kalliimpaa panostusta työtunteina. Tällainen on raskas yhtälö tuotantojen onnistumiseksi. Esimerkiksi Suomi100-juhlavuoden suurproduktio Meyerbeerin Pohjantähti, L´étoile du nord, Polstjärnan rahoitettiin 70% muulla kuin julkisella tuella, eli kaupungin ja TAIKEN rahoitusosuus oli yhteensä 30% koko tuotantobudjetista. Tämä on tulevaisuutta ajatellen kestämätöntä, koska olemme taiteilijoita, jotka haluamme itse kehittyä siinä mitä teemme ja tarjota parasta laatua yleisöllemme. Aatteellisena yhdistyksenä on myös toteutettava ankaraa budjettikuria, koska tilinpäätös pitää joka vuosi olla lähelle nollatulosta, ei voittoa eikä tappiota ja siinä olemme onnistuneet.

Viime vuodet ovatkin olleet mestyksekkäitä juuri uskollisen ja joka kerta myös uuden yleisömme ansiosta, joka on tullut paikalle riippumatta siitä onko esitettävä ooppera modernistinen kantaesitys vai klassisen oopperakirjallisuuden hittiteos. On ollut palkitsevaa ottaa vastaan Kokkolan torilla ihan tuntemattomien ihmisten kiitoksia juuri kantaesityksistä. Sanat eivät riitä kiittämään kaikkia suurimpia tukijoitamme vuosien varrella: Svenska Kulturfonden, ELISA oyj, Suomen Kulttuurirahasto, Erkon säätiö. Erityinen kiitos oopperamme kannatusyhdistyksen aktiivisille kahvittajille harjoitustemme aikana! Suunnaton kiitos kaikille taiteilijoille, tuottajille, rakentajille, ompelijoille, teknikoille, kaikille , jotka ovat olleet mukana produktioissamme!

Lopetamme huipulta ja silloin jää hyvä mieli. Yle Areenasta voi katsoa edelleen L´étoile du Nord/ Pohjantähti -oopperan taltiointia Helsingin Musiikkitalosta ja youtubessa on nähtävillä taltiointeja vuosien varrelta ja levytyksiä saa ostaa kaupasta ja netistä.

Anu Komsi, Kokkolan Oopperayhdistyksen hallituksen puheenjohtaja, taiteellinen johtaja 040-7295929