(2013) Pieni nokipoika

(2013) Benjamin Britten – Pieni nokipoika

Benjamin Britten (22.11.1913-4.12.1976) oli englantilainen säveltäjä jonka merkitys kantaa pitkälle maansa rajojen ja oman aikansa tuolle puolen. Hän aloitti säveltämisen lapsena, josta todisteena mm. viehättävä Simple Symphony jousille. Brittenin tärkein sävellysopettaja oli Frank Bridge, romantikkona aloittanut sävelrunoilija joka opiskellessaan Alban Bergin johdolla Wienissä löysi tyyliinsä modernistisia piirteitä. Bridgellä oli Britteniin lähtemättömän suuri vaikutus, josta kiitoksena tämä sävelsi variaatioteoksen opettajansa teemaan pohjautuen.

Toisen maailmansodan pyörteisiin joutuneessa kotimaassaan Britten joutui vakaumuksellisena pasifistina vaikeuksiin ja löysi turvapaikan Yhdysvaltain itärannikon Long Islandilta jossa hän sävelsi ehkä kuuluisimman teoksensa, oopperan Peter Grimes. Palattuaan Englantiin sodan loputtua Britten sai idean käynnistää Aldeburghin musiikkijuhlat, jotka vielä tänäkin päivänä kuuluvat Britannian musiikkijuhlien tärkeimpiin. Paitsi säveltäjä, Britten oli myös loistava pianisti ja läheinen ystävä useiden huipputaiteilijoiden kuten Svjatoslav Richterin, Mstislav Rostropovitshin ja Dmitri Shostakovitshin kanssa.

Benjamin Brittenin Pieni Nokipoika-oopperan tekstiä Ari-Pekka Lahti on muokannut sijoittumaan Kokkolan Vanhaan Kaupunkiin. Mukana esityksissä on tuttuja ammattilaisia yhdistyksen aiemmista teoksista sekä koelauluin valittuja kokkolalaisia lapsia. Ohjauksesta vastaa Ari-Pekka Lahti ja kapellimestarina toimii Erkki Lasonpalo. Rooleissa Heli Huuki, Annami Hylkilä, Karita Jungar, Jouni Nikula, Hannu Ilmolahti ja näyttelijä Jarkko Lahti. Lavastuksesta vastaa Markku Hernetkoski, puvustuksesta Henna Mustamo ja valosuunnittelusta Tobias Lönnqvist. Nokipoika-oopperaa esitetään 6 kertaa Kokkolan Snellmansalissa 3.-6.11. klo 19 ja Pietarsaaren Schauman-salissa 7.11. klo 19 ja 9.11 klo 12

Benjamin Britten – Pieni nokipoika

Ohjaus: Ari-Pekka Lahti
Kapellimestari: Erkki Lasonpalo
Puvustus: Henna Mustamo
Lavastus: Markku Hernetkoski
Valosuunnittelu: Tobias Lönnqvist
Koreografia: Samuli Nordberg

Rooleissa

Heli Huuki
Annami Hylkilä
Karita Jungar
Jouni Nikula
Hannu Ilmolahti
Jarkko Lahti

Koululaisia Kokkolasta
Kokkola Opera Ensemble

Esitykset

Benjamin Britten – Pieni nokipoika

su 3.11. klo 19 Snellman -sali, Kokkola
ma 4.11. klo 19 Snellman -sali, Kokkola
ti 5.11. klo 19 Snellman -sali, Kokkola
ke 6.11. klo 19 Snellman -sali, Kokkola
to 7.11. klo 19 Shauman -sali, Pietarsaari
la 9.11. klo 12 Shauman -sali, Pietarsaari